Diepe druk stimulatie – deep pressure stimulation

Berich afbeelding

Overprikkeling zorgt voor een verstoord slaappatroon. Diepe druk stimulatie geeft een gevoel van geborgenheid en zorgt voor een diepe en gezonde slaap. Wat is het en hoe groot is dit effect? Ontdek alles over deep pressure stimulation en verzwaringdekens.

Wat is diepe druk stimulatie?

Diepe druk stimulatie, afgekort tot DPS (deep pressure stimulation) is een methode om de prikkelverwerking in de hersenen op een juiste manier te stimuleren. DPS wordt veel toegepast bij kinderen en volwassenen met autisme, ADD, ADHD, psychische klachten maar ook bij verschillende lichamelijke klachten.

Het is een populaire therapie die wereldwijd wordt toegepast, vaak met uitstekende resultaten.

Hoe werkt DPS?

Door een gelijkmatige druk over het lichaam worden de hersenen gestimuleerd om dopamine en serotonine aan te maken. Dit zijn twee gelukshormonen die een sterke invloed hebben op onze mentale gezondheid maar ook op de slaap. Hoe werkt DPS precies?

Soms wordt er gebruik gemaakt van een speciale knuffelmachine, deze is alleen vindbaar in bepaalde ziekenhuizen of klinieken. In de thuissituatie helpt een verzwaringsdeken net zo goed. Hierbij ontstaat er een diepe druk knuffel. Het lichaam krijgt het idee dat het wordt vastgehouden, omarmt en beschermd. Dit geeft een tevreden, geborgen en veilig gevoel.

Diepe druk aanraking stimulatie heeft een groot effect op het humeur, de emoties en het slaappatroon.

man en vrouw samen op de bank met verzwaringsdeken
Een verzwaringsdeken geeft het gevoel van een knuffel

Effecten van diepe druk

Mensen zijn groepsdieren. Bij een groep horen en je geborgen voelen is heel belangrijk. Aanraking hoort hier natuurlijk ook bij. Wanneer anderen ons aanraken (knuffelen) doet dit iets met de hersenen. Tijdens knuffelen of stevige druk op het lichaam komen de hormonen oxytocine, serotonine en dopamine vrij.

Het effect van diepe druk is groot: deze hormonen hebben namelijk een positief effect op het immuunsysteem. Bovendien bevorderen ze de slaap en stimuleren een goede prikkelverwerking in de hersenen. Deze hormonen werken dan ook als remmende neurotransmitter.

man en vrouw op bed met ontbijt en verzwaringsdeken
Vol energie wakker worden met een Calmzy verzwaringsdeken!

Wat betekent dit voor mensen met autisme, ADHD, depressie, Parkinson of andere klachten?  Diepe drukstimulatie werkt niet alleen bij sensorische overprikkeling maar zorgt ook voor een tevreden en rustgevend gevoel. Wanneer dit in orde is verdwijnen andere klachten sneller naar de achtergrond.

Een verzwaringsdeken als DPS therapie

Voor het toepassen van diepe druk aanraking stimulatie kan gebruik worden gemaakt van een verzwaringsdeken. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor de juiste deken. Deze dekens zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende gewichten. Als uitgangspunt kies je voor een deken die ongeveer 10% van het lichaamsgewicht bedraagt. Lees hier verder over het kiezen van het juiste gewicht.

vrouw op bed met koffie en verzwaringsdeken
Gebruik een verzwaringsdeken voor het toepassen van diepe druk stimulatie

Dit geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Een verzwaringsdeken kan beter iets te zwaar dan te licht zijn. Wanneer de druk op het lichaam minimaal is dan ontstaat er een onvoldoende diepe druk. De deken heeft dan geen effect.

Ga altijd voor een goede verzwaringsdeken. Deze bestaat uit verschillende compartimenten dat het gewicht gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Het is niet de bedoeling om een verzwaringsdeken op een normale deken te leggen maar leg hem direct op het lichaam. Een speciale hoes die aan de verzwaringsdeken wordt vastgemaakt houdt de deken op zijn plaats en is wel zo hygiënisch. Uiteraard is deze hoes uitwasbaar. Maak zelf kennis met verzwaringsdekens en het positieve effect op lichaam en geest.