Hoe ga je om met stress en angst tijdens de coronacrisis

Berich afbeelding

Het coronavirus (COVID-19) brengt een heel eigen stress en angst mee. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste gebeurtenissen in ons leven, waardoor de meeste mensen thuis zijn geïsoleerd in zelfquarantaine.

Het is een situatie die behoorlijk stressvol en overweldigend kan zijn – met het mogelijke risico om onze mentale en fysieke gezondheid nadelig te beïnvloeden. We willen ervoor zorgen dat onze gemeenschap goed geïnformeerd is om de situatie thuis in goede banen te leiden. Hier zijn enkele survivaltips van je vrienden bij Calmzy om beter met angst en stress om te gaan tijdens de crisis.

2. Ga op zoek naar structuur

In deze moeilijke tijden hebben mensen veel vragen, hoe lang zal de crisis duren? Wat betekent dit voor mijn toekomst? Zal ik ziek worden? Daardoor ontstaat er wat spanning, stress en ook angst.

Structuur is ontzettend belangrijk in deze tijdens! Structuur kan ons rust geven, daarbij is het belangrijk om na te denken over een goede planning, een agenda en nieuwe regels. Zorg dat je een planning volgt zodat je een goed structuur per dag hebt. Bijvoorbeeld plan je pauses, je maaltijden om beter op je voeding letten, maar ook klusjes of wandelingen kan je in je planning zetten.

Structuur geeft ons en form van regelmaat, en dit geeft een gevoel van controle waardoor je veel beter kan om gaan met stress en angst.

goede planning, een agenda en nieuwe regels

2. Thuis oefeningen doen:

Het is makkelijk om minder actief te worden als je gedwongen wordt thuis te blijven. We brengen hierdoor ook veel meer tijd door op de bank of in bed. Maar vergeet niet actief te worden en te starten met bewegen! Dit zal je lichaam en geest helpen om beter te voelen en fit te blijven.

YouTube en online fitness instructeurs bieden geweldige mogelijkheden om thuis te trainen. Zorg ervoor dat je op de juiste manier de video’s volgt, om blessures te voorkomen. Hier is een mooie lijst met eenvoudige workouts die geschikt zijn om thuis te doen. Voor mensen die liever iets meer ontspannen, is Yoga of Pilates een goede optie voor een training die je thuis kunt doen en waarbij je niet te veel ruimte of apparatuur nodig hebt.

3. Houd een gezond dieet:

Jezelf van tijd tot tijd een traktatie geven is prima, maar als je volledig in een ongezond eetpatroon valt leid dat alleen maar tot een slechter gevoel. Bedenk dat op de lange termijn ongezond voedsel ook je immuunsysteem verzwakt. Zorg ervoor dat je geen belangrijke voedingsstoffen mist in je dagelijkse voeding. Zorg ervoor dat je een gevarieerd dieet volgt met voldoende fruit, groente en volle granen. Zoek naar andere soorten eiwitten, zoals eieren, kaas en granen die kunnen compenseren als de reguliere eiwitten in de supermarkt op raken.

Gezonde maaltijd is zeer belangrijk

4. Bestrijd social distancing:

Isolatie door sociale distancing betekent letterlijk: alleen zijn. Weg van alles, waarvoor sommigen van ons een beetje angstig kunnen zijn. Dit is het moment wanneer technologie onze beste vriend wordt. Whatsapp en bel je vrienden en familie, niet alleen om bij te praten, maar om verbonden te blijven in zo’n moeilijke tijd.

Virtuele quality time is ook mogelijk. Iets dat mensen doen, is virtueel films hosten, een maaltijd delen met vrienden of familie, en zelfs proberen om geïsoleerd van elkaar, dezelfde maaltijd te maken om op die manier dezelfde ervaring te delen. Vergeet ten slotte niet om wat muziek aan te zetten en aan de slag te gaan!

Virtuele quality time – bellen via facetime

5. Probeer wat frisse lucht en zonlicht te krijgen.

Makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je geïsoleerd en in quarantaine moet blijven. Open je gordijnen, of ga op je balkon of in je achtertuin zitten. Als je dat niet hebt, open dan een stukje van je ramen. Volgens het Forbes-artikel Why Sunlight is Actually Good for you, heeft een studie van ‘Strong association Studies’ aangetoond dat vitamine D erg belangrijk is bij het signaleren van het immuunsysteem. “Het lijkt erop dat vitamine D noodzakelijk is in voldoende hoeveelheden om het vermogen te hebben om de rest van je cellen te overzien, zegt Dr. Roizen.”

6. Verlicht angst en stress met ontspanning:

In dergelijke extreme omstandigheden, zoals waar we nu in zitten, kan het normaal zijn om angstig en gespannen te zijn of om vol onzekerheden te zitten. Dit verhoogt echter alleen maar je cortisolspiegels, wat op zijn beurt je lichaam in vecht/vlucht modus zet. Dit heeft een negatief effect op je immuunsysteem en onderdrukt het spijsverteringssysteem, genezingsproces en groeiprocessen. Lees hier meer over de effecten van stress.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen rustig te blijven in deze omstandigheden. Een van de hen is een verzwaringsdeken van Calmzy. Het kan overkomen als een vooroordeel, maar met verzwaringsdekens is het bewezen dat het de cortisolspiegel verlaagt, wat op zijn beurt angst en stress vermindert.

Een andere tool is mediteren. Met een app als Headspace of Calm, die je gemakkelijk kunt openen en een hele reeks van verhalen en meditaties vanuit je luie stoel kunt beluisteren en volgen.

Ontspannen met een verzwaringsdeken

7. Houd jezelf op de hoogte, maar raak niet geobsedeerd.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er aan de hand is, maar dit betekent niet dat je alles geobsedeerd hoeft te weten, volgen, lezen en elk verhaal, artikel of status over de corona crisis hoeft te delen. Als je teveel betrokken en geïnformeerd bent, doe eens een stap terug; maak de bewuste beslissing om te kiezen waar je je aandacht legt. Grenzen stellen aan jezelf en anderen is buitengewoon belangrijk. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Laten we eens iets anders bespreken’.

En dan ten slotte willen we dit nog aan je meegeven; blijf sterk, blijf rustig en probeer de risico’s te minimaliseren om besmet raken door bewuste beslissingen te nemen in deze moeilijke situatie.