Kun je echt beter slapen met een verzwaringsdeken?

Berich afbeelding

Een verzwaringsdeken is de perfecte oplossing bij stress, angst of problemen met (in)slapen. Toch vragen velen zich af of je echt beter slaapt met een verzwaringsdeken. We laten je zien wat deze deken met lichaam en geest doet, maar ook hoe je dit zelf kunt testen.

Het nut van verzwaringsdekens

Je hoort er steeds vaker over: verzwaringsdekens. Steeds meer mensen stappen op dit type deken over. Zoals de naam al doet vermoeden is een verzwaringsdeken zwaarder dan een normale deken of een standaard dekbed.

Door het zwaardere gewicht ervaar je meer druk op het lichaam zonder dat dit hinderlijk is. Het lijkt vreemd, maar hierdoor ontstaat er een geborgen en veilig gevoel. Alsof iemand je de hele nacht vasthoudt. Dat is ook wat je met een verzwaringsdeken wilt bereiken.

Beter slapen met een verzwaringsdeken

Door de constante druk op het lichaam maak je de hormonen dopamine en serotonine aan. Dit zijn dezelfde stoffen die je ook tijdens het knuffelen aanmaakt. Deze twee lichaamseigen stoffen zorgen ervoor dat jij je goed voelt. Iemand die lekker in zijn vel zit slaapt beter in en ervaart een diepere slaap. Hierdoor word je weer uitgerust wakker en voel jij je overdag een stuk fitter en geconcentreerder.

Je ziet, met een verzwaringsdeken slaap je beter. Maar er is meer, want dit soort dekens hebben nog een aantal positieve eigenschappen.

Angst, depressiviteit en lusteloosheid aanpakken

Door een hectisch leven krijgen we steeds vaker te maken met angst en depressiviteit. Ook lusteloosheid kan het dagelijks leven aardig in de war schoppen. Een tekort aan dopamine of serotonine heeft slapeloosheid, lusteloosheid, stress en angst tot gevolg. In ernstige gevallen ontstaat er zelfs depressiviteit.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen maakt je lichaam door een verzwaringsdeken de hormonen dopamine en serotonine aan. Dit zorgt niet alleen voor een betere en diepere slaap, ook pak je hier onderliggende problemen zoals stress en angst mee aan. Een verzwaringsdeken heeft hiermee een therapeutisch effect.

koffie in bed met calmzy

Slapen met een geborgen gevoel

Wie voor het eerst een verzwaringsdeken in handen krijgt zal even schrikken: deze weegt echt een stuk zwaarder dan een normale deken. Het lijkt zelfs een beetje eng om deze verzwaringsdeken over jezelf of iemand anders heen te leggen. Toch is het goed om een verzwaringsdeken te testen. Je komt er al snel genoeg achter dat het gewicht van de verzwaringsdeken goed wordt verdeeld, zonder dat dit hinderlijk op de gewrichten of lichaamsdelen drukt.

Velen ervaren een geborgen gevoel en kunnen na een tijd niet meer zonder verzwaringsdeken. Dit laat zien dat je echt beter kunt slapen met deze deken.

Is een verzwaringsdeken ook voor een kind geschikt?

Verzwaringsdekens zijn niet alleen geschikt voor volwassenen maar ook voor kinderen van verschillende leeftijden. Hierbij is het wel belangrijk om op te merken dat de deken niet geschikt is voor baby’s en kleine kinderen. Deze deken is in verschillende gewichtsklassen verkrijgbaar. Je stemt de deken op het eigen lichaamsgewicht af, waardoor je een optimaal effect bereikt. Wil je ook beter slapen met een verzwaringsdekens? Dit moet je zeker eens testen, je zult versteld staan van het effect.