Het ultieme stappenplan voor het kiezen van de beste verzwaringsdeken voor jou!

Berich afbeelding

Hoe kun je het beste kiezen met zo’n enorm aanbod aan verzwaringsdekens?

Verzwaringsdekens zijn een populaire oplossing aan het worden om slaapproblemen, stress en angst tegen te gaan. In deze speciale blog lees je over de belangrijkste aspecten wanneer je overweegt om een verzwaringsdeken te kopen. We hebben een uitgebreid stappenplan opgezet zodat je de beste verzwaringsdeken kunt kiezen.

De verschillende factoren bevatten:

 1. Is het veilig om onder een verzwaringsdeken te slapen?
 2. Welk gewicht moet ik kiezen?
 3. Wat is de vulling van een verzwaringsdeken?
 4. Uit hoeveel lagen bestaat een verzwaringsdeken?
 5. Welk materiaal moet ik kiezen?
 6. Zou ik een verzwaringsdeken kopen met wisselbare hoes?
 7. Is het een vervanging voor mijn normale deken?
 8. Welk formaat moet ik kiezen?
 9. Kan ik het delen met mijn partner?
 10. Hoe was en onderhoud ik een verzwaringsdeken?
 11. Hoe lang duurt het voordat ik iets merk?
 12. Is de investering het waard?

In de volgende secties zullen we stap voor stap deze factoren bespreken, zodat je de beste keuze voor een verzwaringsdeken kunt maken.

1 – Is het veilig om onder een verzwaringsdeken te slapen?

Onder een verzwaringsdeken slapen is volledig veilig en aanbevolen, zolang je het veilig gebruikt in combinatie met het juiste gewicht. Echter, doordat slaap een staat is waarin je geen volledige controle hebt over je lichaam, zijn er een aantal veiligheidsmaatregelen die je moet naleven wanneer je slaapt onder een verzwaarde deken. Dit geld met nadruk voor kinderen en volwassenen met gezondheidsbeperkingen.

Om te beginnen moeten kinderen die minder wegen dan 9 kg of jonger zijn dan 2 jaar nooit een verzwaringsdeken gebruiken, van welke soort dan ook. Je kunt jezelf afvragen waarom? Kinderen onder de 2 jaar hebben niet de motorische vaardigheden om intuïtief dergelijk gewicht van zich te verwijderen. Een kind kan het te warm te krijgen en niet in staat zijn om zelf de deken van zich af te halen, wat kan resulteren in gevaarlijke situaties.

Ten tweede moeten kinderen geen verzwaringsdekens gebruiken die voor volwassenen geschikt zijn. Een kind moet in staat kunnen zijn om een deken makkelijk weg te kunnen halen, zonder de hulp van iemand anders.

Ten slotte moet je nooit iemand dwingen om onder een verzwaringsdeken te slapen. Deze speciale dekens gebruiken diepe druk stimulatie techniek wat bedoeld is om je lichaam te ontspannen en een gevoel van veiligheid te geven. Wanneer iemand gedwongen wordt om onder een verzwaringsdeken te slapen, kan dat leiden tot meer stress en angst. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid van het gebruik van verzwaringsdekens, uitgevoerd door Tina Champagne. Hier kun je het gehele onderzoek lezen.

Het is volkomen veilig om te slapen onder een verzwaringsdeken

2 – Welk gewicht moet ik kiezen?

Er is een makkelijke formule om het verzwaringsdeken gewicht te berekenen die je het beste kan kiezen. Een verzwaringsdeken moet ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht zijn. De tabel hieronder geeft je een overzicht van het aanbevolen dekengewicht wat het beste past bij welk lichaamsgewicht.

verzwaringsdeken-gewicht-kiezen
Duidelijke tabel van verzwaringsdeken gewichten

Je kunt hier uitgebreid verder lezen over hoe je het beste gewicht van je verzwaringsdeken kunt kiezen.

3 – Wat is de vulling van een verzwaringsdeken?

De beste manier om een hoge kwaliteit verzwaringsdeken te kiezen, die ook de kosten waard is, is om eerst onderzoek te doen. Factoren die de kwaliteit bepalen zijn onder andere het formaat, materiaal en vulling. Wanneer je overweegt om een verzwaringsdeken te kopen kun je jezelf afvragen: waardoor is de deken zwaar? Waar is het mee gevuld? En is dit comfortabel om mee te slapen?

De vulling van een verzwaringsdeken bepaalt het gewicht, maar ook het gevoel wat je ervaart. Er zijn verschillende vullingen die gebruikt worden inclusief poly korreltjes, micro glas korreltjes en zand.

Poly korreltjes zijn kleine korreltjes die gemaakt zijn van plastic die niet zijn blootgesteld aan andere chemicaliën. Dit is de goedkoopste vulling en lijken wat lawaaierig te zijn, wanneer de deken verplaatst wordt.

Zand is een betaalbare en effectieve vulling, maar is niet geschikt voor wassen, daarom is dit de minst gebruikte vulling voor verzwaringsdekens.

De meest comfortabele en hoog kwalitatieve vulling voor verzwaringsdekens zijn nano glazen korreltjes. Je kunt bij deze vulling denken aan zoutkristalletjes. Deze vulling is zeer comfortabel, omdat het onmogelijk is dat je de korreltjes voelt wanneer je draait of beweegt in bed. Bij Calmzy noemen we dit glaszand, omdat het aanvoelt als zand, maar gemaakt is van glas.

Glaszand geleid de warmte het beste naar buiten. Het is milieuvriendelijk en geurloos. Glaszand absorbeert geen vocht, waardoor het de meest duurzame vulling is.

granulaat korrels verzwaringsdeken verzwaringsdeken gewicht
Nano glaszand, de beste vulling voor een verzwaringsdeken

4 – Uit hoeveel lagen bestaat een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens zijn ontworpen met verschillende lagen die allen een specifieke functie hebben. Ze hebben een 5-lagen of een 7-lagen ontwerp; dit is een grote factor bij de prijsbepaling en kwaliteit. Verzwaringsdekens hebben de volgende lagen:

 • Twee katoenen lagen aan de buitenkant
 • Twee extra beschermende lagen onder het katoen
 • Twee polyester opvulling lagen
 • Nano glaszand technologie laag

Een 5-lagen verzwaringsdeken is exclusief de twee extra beschermende lagen uitgevoerd. Deze twee lagen zijn cruciaal wanneer het aankomt op het voorkomen van het lekken van het glaszand en om er zeker van te zijn dat de deken een hogere duurzaamheid heeft. Daarom bevelen wij altijd een 7-lagen ontwerp aan, omdat die voorziet van extra comfort en kwaliteit. Houd in de gaten dat sommige verzwaringsdeken merken deze informatie niet prijsgeven, echter de verkoopprijs kan een indicatie zijn van het aantal lagen.

7 lagen top kwaliteit verzwaringsdeken
7-Lagen ontwerp van een Calmzy verzwaringsdeken

5 – Welk materiaal moet ik kiezen?

Verzwaringsdekens zijn er in verschillende materialen. Katoen, polyester en fleece zijn de meest voorkomende. Het kiezen van het juiste materiaal is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, eventuele huidallergieën of de type slaper die je bent.

Hier zijn twee hoofdzaken om te overwegen wanneer je een keuze maakt:

 • Temperatuur; voor iemand die het van nature koud heeft en ervan houd om lekker te knuffelen met je deken, adviseren we een katoenen deken met een minky hoes. Voor iemand die van nature een hot-sleeper is en vaak zweet in bed, is een katoenen deken met een katoenen hoes meer van toepassing. Een verzwaringsdeken van polyester heeft de neiging om heel warm te zijn en laat je nog meer zweten omdat dit materiaal niet ademend is.
 • Huidallergieën; als je enige vorm van huidallergieën hebt, adviseren we een katoenen deken, omdat dit materiaal ademend is en vriendelijker voor huidallergieën.
Een Calmzy verzwaringsdeken is gemaakt van 100% hoogwaardig katoen

6 – Zou ik een verzwaringsdeken kopen met wisselbare hoes?

Het kopen met een wisselbare hoes betekent automatisch een iets hogere investering, maar dit heeft nogal wat voordelen. Het belangrijkste punt wanneer je een verzwaringsdeken kiest met een hoes, is de vraag of dat je het dagelijks gaat gebruiken. Als je het dagelijks gaat gebruiken, kan een wasbare hoes handig zijn.

Een normale overtrekhoes is niet geschikt voor een verzwaringsdeken omdat de deken verschuift en het gewicht niet gelijk verdeeld blijft.  Er zijn 2-in-1 bundels inclusief een wisselbare hoes. Deze speciale hoezen hebben 8 paar handige binders om het vast te maken aan de verzwaringsdeken, wat ervoor zorgt dat de gewicht gelijk verdeeld blijft, voor meer comfort en effectiviteit. Lees in deze speciale blog over hoe je een hoes aan een verzwaringsdeken vastmaakt.

Wanneer je een hoes kiest die je graag wilt hebben, houd dan rekening met het materiaal. De meest gangbare hoes materialen zijn zacht minky of katoenen hoezen. Voor het winter seizoen adviseren we de minky hoes, omdat het fijn en warm is, perfect voor de koude nachten! Wanneer je echter een hot sleeper bent, kan een katoenen hoes ook geschikt zijn voor de winter. Voor het zomer seizoen adviseren we een katoenen hoes omdat dat materiaal koeler en meer ademend is.

Overweeg, om de beste keuze te maken, wat het beste in je budget past en wat het doel is van het gebruik van een verzwaringsdeken. Als je een hoes apart koopt, kosten ze vaak rond de 50 euro.

7 – Is het een vervanging voor mijn normale deken?

Een van de vragen die mensen vaak aan ons stellen is hoe ze een verzwaringsdeken kunnen gebruiken. Vaak wordt er gedacht dat een verzwaringsdeken best over een normale deken gebruikt kan worden. Dit is echter niet de beste manier om een verzwaringsdeken te gebruiken.

Een verzwaringsdeken is altijd een vervanging voor de deken waar je nu onder slaapt. Dit heeft te maken met de functie van deze dekens. De functie is om diepe druk toe te passen op het lichaam en daarnaast het lichaam maximaal in aanraking te laten komen met die diepe druk. De verzwaringsdeken moet direct contact maken met het lichaam om die diepe druk over te brengen. Zo niet, dan gaat dit ten koste van het effect van de diepe druk stimulatie. Bij een verzwaringsdeken is dat nou net waar het allemaal om draait. Heb je geen optimaal effect, is de kans kleiner dat je beter gaat slapen.

Vervang een verzwaringsdeken dus altijd met je normale deken waar je nu onder slaapt, om de positieve effecten zo goed mogelijk te ervaren.

Een verzwaringsdeken is een vervanging van de deken waar je normaal onder slaapt

8 – Welk formaat moet ik kiezen?

Het ideale formaat voor een verzwaringsdeken voor 1 persoon is 150×200 cm. Dit is een perfect formaat om je lichaam lekker in te wikkelen en om een optimaal diepe druk stimulatie effect te bereiken.

Een kleiner formaat van 120×180 cm is ook populair, maar de zijdes kunnen te kort zijn om dat fijne gevoel van inwikkelen en geborgenheid te geven als je slaapt. Als de verzwaringsdeken te smal is en het niet elke centimeter van je lichaam bedekt, krijg je nooit het optimale diepe druk stimulatie effect.

Het hebben van een verzwaringsdeken die groter is dan 150×200 geeft je ook geen optimaal effect, omdat het gewicht maximaal geconcentreerd op je lichaam moet zijn en niet te ver gespreid.

Het ideale formaat van een verzwaringsdeken is 150×200 cm

9 – Kan ik het delen met mijn partner?

Veel mensen vragen zichzelf af; kan ik mijn deken delen met mijn partner? Het antwoord is: het wordt niet aanbevolen. Een verzwaringsdeken delen als een koppel wordt niet aanbevolen omdat het gewicht van de deken specifiek verbonden is aan je eigen lichaamsgewicht. Jouw lichaamsgewicht verschilt met het lichaamsgewicht van je partner, hierdoor hebben jullie allebei verschillende verzwaringsdeken gewichten nodig.

Bovendien, als je het deelt is je lichaam niet volledig bedekt en ingewikkeld met de verzwaringsdeken, wat de diepe druk stimulatie nadelig beïnvloed.  Nog een belangrijke reden is het feit dat het gewicht nooit gelijk verdeeld kan worden over de twee personen, die eronder liggen.

Vanwege deze redenen is het beter dat iedereen haar eigen verzwaringsdeken heeft om een optimale diepe drukt stimulatie effect en meest comfortabele gevoel te ervaren.

chillen op de bank met calmzy
Een verzwaringsdeken heeft het beste effect op 1 persoon

10 – Hoe was ik en onderhoud ik een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens kunnen best duur zijn en het wassen van een deze deken is anders dan een normale deken. Het bestaat uit speciale materialen waardoor de deken zwaarder (en duurder) wordt. Om het beste uit je investering te halen is het belangrijk om je verzwaringsdeken goed te wassen en onderhouden.

Verzwaringsdeken zijn niet geschikt voor een wasmachine vanwege twee redenen:

 1. Het zware gewicht is niet optimaal voor de wasmachine
 2. De wasmachine beschadigd de vulling veel sneller

Dit is de reden waarom we adviseren om een wisselbare hoes erbij te kopen, die je gewoon in de wasmachine kunt uitwassen.

In deze blog kun je uitgebreid verder lezen hoe je het best een verzwaringsdeken met de hand uit kunt wassen.

11 – Hoe lang duurt het voordat ik iets merk?

Een verzwaringsdeken is geen magisch wondermiddel en lost geen psychologische problemen op die je eventueel al hebt. Dit speciale zware deken moet worden gezien als een hulpmiddel om stress, angst en slaapproblemen te verlichten.

In eerste instantie zou het kunnen zijn dat het oncomfortabel is om onder een verzwaringsdeken te slapen, omdat je lichaam niet gewend is aan het extra gewicht. Houdt er rekening mee dat je lichaam minimaal een week a twee weken nodig heeft om te wennen. Uit ervaring blijkt dat de meeste klanten na een week het optimale resultaat voelen en diepe slaap bereiken. Dus wacht niet langer! Geef jouw lichaam de rust, ontspanning en diepe slaap dat het nodig heeft.

En vergeet niet dat je het niet moet forceren. Je raakt misschien gefrustreerd als je de ervaring probeert te forceren! Geef het in plaats daarvan genoeg tijd en wen aan de nieuwe zintuigelijk ervaring!

Geef een verzwaringsdeken de tijd, zodat je lichaam er aan kan wennen

12 – Is het de investering waard?

Na het bespreken van alle verschillende factoren wanneer je een verzwaringsdeken kiest, zijn we beland bij de belangrijkste vraag: is het de investering waard? Het antwoord is: JAZEKER! Neem het niet alleen van ons aan, maar lees ook de ervaringen van onze tevreden klanten, die ontzettend gelukkig zijn met hun aankoop.

Daarnaast is er uitvoerig onderzoek gedaan met verzwaarde dekens. Hier zijn een aantal van deze onderzoeken:

 • In dit onderzoek voelde 78% van de gebruikers zich kalmer door het gebruik van een verzwaringsdeken.
 • Deelnemers aan dit onderzoek vonden het fijn om te slapen met een verzwaringsdeken, vonden het makkelijker om in slaap te vallen en hadden een verbeterde slaap. Ze voelden zich veel meer verfrist in de morgen.
 • Dit onderzoek onder kinderen met autisme resulteerde in positieve voordelen van diepe druk therapie. Deze voordelen zijn ook met verzwaringsdekens toepasbaar. Het onderzoek geeft weer dat het stimuleren van diepe druk voordelen oplevert bij een groot gedeelte van jonge mensen met autisme en ernstige verstandelijke beperkingen.
 • Dit onderzoek onder kinderen met ADHD laat zien dat de tijd die het neemt om in slaap te vallen is verkort wanneer een verzwaringsdeken gebruikt wordt. De beoordeling van symptomen door een leerkracht laat een verbetering zien in zowel activiteitsniveau als ook de aandachtspanne van ongeveer 10% na gebruik van een verzwaringsdeken.

In de onderzoeken kun je meer lezen over verzwaringsdekens en hoe ze helpen in het gevecht tegen slapeloosheid, stress en angst. Maar dat ze ook ondersteunend kunnen zijn voor mensen met autisme en ADHD.

Er zijn veel vragen en factoren waar je rekening mee dient te houden wanneer je een verzwaringsdeken kiest! Wat belangrijk is om te onthouden is dat het een investering is voor je algehele welzijn en dat het verschillende voordelen kan brengen.  Gebruik deze stap voor stap gids om geholpen te worden met het maken van de beste beslissing!

Een Calmzy verzwaringsdeken is de beste investering die je kunt voor een gezonde slaap