Gewicht van een verzwaringsdeken – hoe kies je het juiste gewicht?

Berich afbeelding

Verzwaringsdeken gewicht berekenen, hoe kies je het juiste gewicht?

Een verzwaringsdeken heeft vele voordelen, daar kan niemand omheen. Wie voor deze deken gaat komt er al snel achter dat deze in verschillende gewichten verkrijgbaar is. Hoe kies je het juiste gewicht van een verzwaringsdeken? Hier is een hele makkelijke formule voor.

Wat je over verzwaringsdekens moet weten

Voor wie het nog niet wist: een verzwaringsdeken is zwaarder dan een normale deken. Doel is om de gebruiker een veilig en geborgen gevoel te geven. Door dit gevoel maakt het lichaam hormonen zoals serotonine en melatonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij je prettiger voelt en dieper slaapt.

Een verzwaringsdeken is dan ook zeer geschikt voor mensen met slaapproblemen, psychische klachten en zelfs met lichamelijke klachten. Ook voor kinderen is dit een zeer goed alternatief voor andere, vaak medische, hulpmiddelen. Verzwaringsdekens zijn ook een goede aanvulling op sensomotorische therapie of integratietherapie.

koffie in bed met calmzy
Ontspannen met je verzwaringsdeken

Het gewicht ven een verzwaringsdeken en het effect

Het is belangrijk om het gewicht verzwaringsdeken goed op de gebruiker af te stemmen. Voor kinderen zijn er lichtere dekens verkrijgbaar terwijl een stevige volwassene de zwaarste categorie nodig heeft. Het juiste verzwaringsdeken gewicht bepaalt namelijk het effect hiervan. Een te lichte deken heeft geen of een minimaal drukeffect. Een te zware deken voelt te beklemmend aan.

Het is dan ook goed om te benadrukken dat je het juiste gewicht verzwaringsdeken bepaalt! Dekens zijn verkrijgbaar vanaf 2,3 kg, oplopend tot 10 kg.

Verzwaringsdeken gewicht berekenen: zo doe je dat

Er is een simpele regel om de juiste verzwaringsdeken gewicht te berekenen, dit is de tien procentregel. Om het gewicht van een verzwaringsdeken te bepalen ga je uit van 10% van het lichaamsgewicht. Dit betekent dat een volwassene van 80 kg een verzwaringsdeken van 8 kg of meer nodig heeft. Sommige mensen vinden een sterkere druk op het lichaam prettiger. Het kan dan nodig zijn om voor een hoger gewicht te kiezen.

Laat het gewicht verzwaringsdeken in ieder geval niet boven de 25% van het lichaamsgewicht uitkomen. Dit geldt voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Kies voor een kind nooit voor een te grote deken, de deken moet goed in het ledikant of het bed passen.

Bij lichamelijke klachten en nachtelijke pijn is het beter om voor een niet al te zware deken te kiezen (10% van het lichaamsgewicht is prima). Is er sprake van klachten aan de benen zoals bij artrose of artritis, dan haalt een dekenboog de druk op de benen weg. Zo is het ook voor mensen met beenklachten mogelijk om met een verzwaringsdeken te slapen.

Verzwaringsdeken gewicht berekenen – Handige gewicht tabel

Extra dekbed of laken onder de deken?

Het is de bedoeling dat de verzwaringsdeken rechtstreeks op het lichaam ligt. Natuurlijk zijn er speciale hoezen voor deze dekens verkrijgbaar, wel zo hygiënisch. Een speciale hoes verdeelt het gewicht van de deken en zorgt ervoor dat deze tijdens het slapen niet gaat schuiven. 8 speciale binders zorgen ervoor dat de verzwaringsdeken aan de hoes vast blijft zitten.

Kun je een laken of dekbed onder een verzwaringsdeken leggen? Het probleem is dat het gewicht van de deken dan niet goed verdeeld wordt, vooral wanneer je een dik dekbed gebruikt. Toch kan dit in het begin handig zijn om aan het zwaardere gewicht te wennen. Wanneer dit prettiger aanvoelt kan een dun laken natuurlijk wel.

Bekijk alle verzwaringsdekens in verschillende gewichtsklassen.