Verzwaringsdekens: dé oplossing voor slecht slapen, angst en stress

Berich afbeelding

Angst, stress of overspannenheid zorgen ervoor dat je slecht slaapt. Ben je van jezelf al een moeilijke slaper dan krijg je te maken met vermoeidheid en concentratieproblemen. Verzwaringsdekens staan al enige tijd bekend als een goede oplossing tegen slecht slapen. Niet alleen geschikt voor volwassenen, ook kinderen hebben hier baat bij.

Dit is een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken lijkt op een gewone deken, zacht en comfortabel. Het verschil is het gewicht van deze deken. Daar waar een normale deken voor volwassenen 1-2 kg weegt, komt een verzwaringsdeken op 6 kg of meer uit. Voor kinderen zijn er verzwaringsdekens vanaf 2 kg.

Beter slapen dankzij een verzwaringsdeken

Is dat niet slecht, slapen onder een verzwaringsdeken? Nee, helemaal niet. Sterker nog: veel mensen slapen hier beter door. Dit komt omdat de zwaardere deken meer druk op het lichaam legt, maar wel gelijkmatig verdeeld. Hierdoor heb je het gevoel dat iemand je vasthoudt (knuffelt). Het is juist dat gevoel dat ervoor zorgt dat je speciale stofjes in je hersenen aanmaakt, waardoor je beter en dieper slaapt.

Een goede oplossing bij angst en stress

Veel mensen met angst en stress slapen zo slecht dat ze naar slaapmiddelen grijpen. Melatonine is een veelgebruikt middel dat helpt bij inslapen. Wanneer dit niet lukt komt de huisarts er aan te pas: ingrijpende slaapmiddelen zijn soms nodig.

Voor velen is het gebruik van slaapmiddelen erg belastend en kan zelfs verslaving in de hand werken. Daarom is het altijd beter om het eerst op de natuurlijke manier op te lossen. De hele nacht het gevoel dat iemand je vasthoudt, troost en over je waakt. Dankzij de gelijkmatige druk stijgt het melatoninegehalte, waardoor je sneller in slaap valt.

Tegelijkertijd stijgt ook het serotoninegehalte. Dit is een neurotransmitter die invloed heeft op de slaap, maar ook op de stemming en het geheugen. Een goede slaap is het halve werk, dankzij een verhoogd serotoninegehalte worden problemen als angst en stress ook beter aangepakt. Dat is wat een verzwaringsdeken kan bereiken.

diep slapen met calmzy
Slaap makkelijker en dieper met verzwaringsdeken

Ook voor mensen met reumatische artritis en artrose

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van reumatische artritis of artrose. Pijn en stijfheid in de gewrichten zorgt voor een slechte slaap. Een verzwaringsdeken helpt, maar niet wanneer deze over de pijnlijke gewrichten ligt. Dit is eenvoudig te verhelpen middels een dekenboog. Dit is een frame van metaal of aluminium dat ervoor zorgt dat de verzwaringsdekens niet op de pijnlijke gewrichten rust, maar wel op de rest van het lichaam.

Dankzij deze oplossing kunnen ook artritis- en artrosepatiënten profiteren van de gunstige voordelen van een verzwaringsdeken.

Verzwaringsdekens en lichaamsgewicht

Dat verzwaringsdekens een goede oplossing zijn tegen slecht slapen, angst en stress, dat is al een tijd duidelijk. De kunst is om een verzwaringsdeken op het lichaamsgewicht van de persoon af te stemmen. Wanneer de deken te zwaar of te licht is heeft deze niet het gewenste effect.

Een goede vuistregel is een verzwaringsdeken die 10% van het lichaamsgewicht bedraagt. Iemand van 67 kg heeft hiermee een Calmzy van 7 kg nodig.