Verzwaringsdekens voor sensorische overprikkeling

Berich afbeelding

Sensorische overprikkeling komt vaak bij autisme, ADHD/ ADD of een burn-out voor. Een overprikkeld zenuwstelsel kalmeren blijkt niet altijd even makkelijk. Verzwaringsdekens kunnen hier wél goed bij helpen. Door de gelijkmatige druk op het lichaam is het mogelijk om overprikkeling te stoppen. Het gevolg: een diepe en rustgevende slaap met overdag een betere concentratie.

Wanneer overprikkeling en emoties teveel worden

Je hebt er vast wel eens over gehoord: verzwaringsdekens die effectief werken bij sensorische overprikkeling. Hoe werkt dit eigenlijk? Het is allereerst belangrijk om de symptomen van overprikkeling te herkennen:

 • Verminderde concentratie of focus
 • Gespannenheid of stress ervaren
 • Weinig energie en vermoeidheid
 • Buikpijn en spijsverteringsklachten
 • Emotioneel
 • Vaak wakker worden of slecht slapen
vrouw met stress op bed met verzwaringsdeken
Een van de symptomen van overprikkeling is gespannenheid en stress.

Mensen met sensorische overprikkeling ervaren ook woede-uitbarstingen, moeite met de zelfbeheersing en een verminderde eetlust. Soms worden overprikkeling en emoties echt teveel. Een verzwaringsdeken lost dit op door de aanmaak van dopamine en serotonine. Hierdoor ontstaat er een ontspannen gevoel en een vermindering van stress.

Het overprikkeld zenuwstelsel kalmeren met een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is zwaarder dan een normale deken. Het gewicht van de deken is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Gemiddeld heeft de verzwaringsdeken een gewicht dat minimaal 10% van het lichaamsgewicht bedraagt. Juist dit extra gewicht geeft een geborgen gevoel. Niet alleen prettig voor kinderen maar ook volwassenen hebben hier baat bij.

Bij een goede verzwaringsdeken wordt het gewicht gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Hierdoor lijkt het alsof iemand tijdens de slaap wordt vastgehouden. Het lichaam reageert op de verhoogde druk door de aanmaak van twee hele belangrijke hormonen: dopamine en serotonine.

Dopamine is een geluksstofje waardoor we ons prettiger voelen. Serotonine helpt bij inslapen. Dit laat zien waarom een verzwaringsdeken een groot effect op de fase van overprikkeling heeft.

man in bed met een verzwaringsdeken
Het lichaam reageert op verhoogde met de aanmaak van dopamine en serotonine.

Verzwaringsdeken helpt bij meer dan alleen sensorische overprikkeling

Sensorische overprikkeling heeft met de zintuigen te maken. Teveel horen, zien, ruiken, proeven of voelen. Overprikkeling gaat om teveel prikkels ontvangen die de hersenen niet kunnen verwerken. In beide gevallen ontstaan er verschillende klachten waar een verzwaringsdeken bij kan helpen. Maar dit is niet de enige reden om voor een verzwaringsdeken te kiezen. Deze dekens helpen namelijk ook bij:

 • Angststoornissen
 • Fibromyalgie
 • Artrose/artritis
 • Hyperactiviteit
 • Slaapproblemen

En nog veel meer. Dit verklaart waarom verzwaringsdekens de laatste jaren zo ontzettend populair zijn geworden. Jong en oud heeft er baat bij.

Hoe lang een verzwaringsdeken gebruiken?

Klachten door stress verdwijnen doorgaans snel wanneer je dit direct en goed aanpakt. Een burn-out en depressie kent een lange herstelperiode. Sommige problemen zijn moeilijk te verhelpen zoals autisme, dementie of hersenletsel. Bij sensorische overprikkeling of een overprikkeld zenuwstelsel kalmeren is het belangrijk om de verzwaringsdeken zo lang als nodig is te gebruiken. Maar vaak ook langer, ook wanneer de klachten weg zijn. Een goede slaap en een geborgen gevoel zorgt er namelijk voor dat klachten niet zomaar terugkomen.

Bij de verschillende fases van overprikkeling is het aan te raden om goed gebruik te maken van de verzwaringsdeken. Maar wel alleen wanneer het gewicht van deze deken is afgestemd op het lichaamsgewicht van de gebruiker. We hebben speciale kinderverzwaringsdekens in ons assortiment maar ook verzwaarde dekens voor volwassenen in verschillende gewichtscategorieën. Ervaar het fijne, ontspannen en geborgen gevoel: probeer het zelf uit. Weg met die (sensorische) overprikkeling!

vrouw met koffie en verzwaringsdeken
Ervaar het fijne, ontspannen en geborgen gevoel met een Calmzy!