Waar zijn verzwaringsdekens van gemaakt?

Berich afbeelding

Een verzwaringsdeken is aan te raden bij stress en depressie, AD(H)D, angst, autisme en andere klachten. Middels de diepe druk stimulatie komen lichaam en geest tot rust. Waar zijn verzwaringsdekens van gemaakt? Een goede vraag, want de keuze van het materiaal speelt een belangrijke rol bij de effectiviteit.

Verschil tussen verzwaringsdekens en normale dekens

Een normale deken kan al wat zwaarder aanvoelen dan een (donzen) dekbed. Maar een verzwaringsdeken is nog zwaarder. Voor volwassenen heeft een verzwaringsdeken een gewicht vanaf 6 kg. Dit is niet zomaar: dit soort dekens stimuleert door middel van druk op het lichaam de aanmaak van verschillende hormonen.

Iedereen houdt van knuffelen, het geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit is exact wat de verzwaringsdeken ook doet. Door extra druk op het lichaam, maar wel gelijkmatig verdeeld, maakt het lichaam gelukshormonen en slaapshormonen aan. Dit effect bereik je niet met een normale deken.

Waar zijn verzwaringsdekens van gemaakt?

Een verzwaringsdekens bevat een vulling die voor het zwaardere gewicht zorgt. Waar een donzen dekbed door de veertjes heel licht van gewicht is, moet een verzwaringsdeken juist een zware vulling hebben. Daarom vind je binnenin de deken speciale korrels van wat zwaarder materiaal.

Deze korrels liggen niet los in de deken maar zijn over vakjes verdeeld. Zo schuift de inhoud niet weg en blijft de druk op het lichaam regelmatig en goed verdeeld. Dit is ontzettend belangrijk om een zo groot mogelijk effect te bereiken.

Hypoallergene en niet giftige korreltjes

Tijdens de slaap herstelt het lichaam van de indrukken van overdag. Een gezonde slaap gaat uiteraard niet gepaard met de aanwezigheid van giftige stoffen. Daarom bevatten verzwaringsdekens korreltjes van niet giftig materiaal. Deze korreltjes zijn hypoallergeen en hiermee geschikt voor mensen met verschillende allergieën.

Het materiaal aan de buitenkant van de verzwaringsdeken

Natuurlijk is het ook belangrijk om naar de buitenkant van de verzwaringsdeken te kijken. Deze bestaat uit 100% katoen. Er is niet zomaar voor katoen gekozen want dit materiaal heeft verschillende voordelen. Ten eerste is katoen ademend en ventileert goed. Daarnaast neemt het ook voldoende vocht op.

Tijdens de slaap verliezen we meer dan een halve liter vocht. Dit vocht wordt door het matras maar ook door de deken of het dekbed geabsorbeerd. Een verzwaringsdeken van katoen heeft een goede vochtopname zonder dat het nat wordt. Door het ademend effect wordt het vocht namelijk goed aan de lucht afgegeven.

Katoen is voor de meeste mensen met een allergie goed verdraagbaar. Voor alle andere mensen geeft katoen geen problemen en voelt het comfortabel aan.

Het uitwassen van een verzwaringsdeken

Je zou denken dat een katoenen deken gewoon de wasmachine in kan. Helaas is dit bij een verzwaringsdeken wel wat lastiger, dit heeft met de vulling te maken. De wasmachine kan de vulling teveel verschuiven of beschadigen. Ook bestaat er een kans dat de vulling uit de deken komt.

Voor een optimale hygiëne is het aan te raden om de verzwaringsdeken regelmatig op de hand te wassen. Overigens zijn er speciale hoezen voor deze dekens verkrijgbaar. Deze hoes bevestig je eenvoudig aan de deken waardoor deze goed op zijn plaats blijft. Ontdek de vele voordelen van een verzwaringsdeken en test hem zelf uit.