Hallo goede nachtrust, bye bye slecht slapen. De verzwaringsdeken is aan een opmars bezig. Niet gek, aangezien veel mensen positieve ervaringen hebben met deze zware dekens.
Denk jij er ook over om er een te kopen, maar weet je niet waar te beginnen? Geen probleem. In deze blog beantwoorden wij de 5 belangrijkste vragen:
- Wat is een verzwaringsdeken en hoe werkt het?
- Welk gewicht kies je van een verzwaringsdeken?
- Waar moet ik nog meer op letten als ik een verzwaringsdeken wil kopen?
- Is een verzwaringsdeken niet te (snel) warm?
- Hoe onderhoud en was je een verzwaringsdeken?
En daar lig je dan...
Naar het plafond te staren. De minuten tikken voorbij, je hebt duizend schaapjes geteld en die vergadering van morgen al honderd keer in je hoofd afgespeeld. Om 04.00 uur vallen je ogen ein-de-lijk dicht. Niet wetend dat ze over drie uur ‘opgevrolijkt’ worden door wallen die tot je knieën hangen. Met een verkreukeld gezicht om het feestje af te maken. En die vergadering? Die kom je door met tien koppen koffie.
Dat kan ook anders.
Geloof het of niet. Om beter te kunnen slapen, hoef je niet altijd medicijnen te gebruiken of in therapie te gaan. Het kan ook op een andere manier. Met een verzwaringsdeken. Een deken die een stuk zwaarder is dan een normaal dekbed, en kinderen en volwassenen kan helpen bij slaapproblemen en angststoornissen, maar ook ADHD, autisme en depressies.
Uit eigen ervaring weten wij dat weighted blankets de oplossing kunnen zijn wanneer je slecht slaapt. En daarom delen wij onze kennis graag met jou.
1. Wat is een verzwaringsdeken en hoe werkt het?
Een verzwaringsdeken is een deken die een paar kilogram zwaarder is dan je normale dekbed. Dit gewicht kan variëren van 2,3 kg tot 10 kg. Je kunt er een aanschaffen wanneer je bijvoorbeeld slecht slaapt, veel piekert of moeilijk in slaap komt, maar ook bij ADHD, psychische klachten of autisme. Door een zware deken te gebruiken, kom je sneller tot rust. Maar er zijn nog veel meer voordelen!
Het effect van het extra gewicht
De wetenschap die achter verzwaarde dekens zit, heet Diepe Druk Stimulatie (in het Engels Deep Pressure Stimulation). Het gewicht zorgt voor een gelijkmatige druk op je lijf, wat je een beschermd gevoel geeft. Vergelijk het met een stevige knuffel. Het kalmerende effect helpt je bij de aanmaak van gelukshormonen, en laat stresshormonen of het gevoel van angst afnemen. Door het gewicht woel je ook minder, slaap je rustiger en dieper.
Meer weten over de wetenschap achter verzwaringsdekens? Dat lees je op onze blog.
Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?
Iedereen kan in principe een verzwaringsdeken gebruiken als je in de nacht of overdag beter tot rust wil komen. Uit onderzoek is gebleken dat de dekens met gewicht ook een positieve invloed hebben op personen die te maken hebben met ADHD, autisme of angststoornissen. Ook kinderen en volwassenen die last hebben van slapeloosheid, stress of depressies ervaren veel voordelen. Een verzwaringsdeken kan ondersteuning bieden bij mensen die te maken hebben met het volgende:
- Slapeloosheid
- ADHD (ook bij kinderen)
- Autisme (ook bij kinderen)
- Sensorische integratiestoornissen en prikkelverwerking
- Angststoornissen
- Stress
- Depressie
- Restless Legs
- Posttraumatische stressstoornis
Kinderen en verzwaringsdekens gaan heel goed samen. Bij het kopen van een deken voor je kind, moet je wel op een aantal zaken letten. Je zoon of dochter moet, vanwege de veiligheid, een deken zelf van zich af kunnen halen. Weighted blankets zijn daarom doorgaans niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar.
2. Welk gewicht kies je van een verzwaringsdeken?
Nu dat je beter begrijpt waarom een zware deken zo fijn voelt, wil je er misschien een kopen. Alleen hoe weet je al welk gewicht je moet kiezen?
Bij de aanschaf moet je het dekbed afstemmen op hoe zwaar je zelf bent. Een goede vuistregel is er een te kiezen die 10 procent van je lichaamsgewicht is. Wanneer je er een koopt die te zwaar of te licht is, krijg je namelijk niet het gewenste effect.
Een te zware deken kan voor een benauwend, drukkend en opgesloten gevoel zorgen. Een te lichte zorgt ervoor dat je last blijft houden van je slapeloosheid. En dat wil je natuurlijk niet.
Tip: Als je twijfel tussen twee dekens (bijvoorbeeld 6kg of 7kg), kies dan voor het zwaarste gewicht.
Lichaamsgewicht | Gewicht verzwaringsdeken |
50 tot 60kg | Calmzy verzwaringsdeken 6kg |
61 tot 70kg | Calmzy verzwaringsdeken 7kg |
71 tot 80kg | Calmzy verzwaringsdeken 8kg |
81 tot 90kg | Calmzy verzwaringsdeken 9kg |
91 tot 100kg | Calmzy verzwaringsdeken 10kg |
3. Waar moet ik nog meer op letten als ik een verzwaringsdeken wil kopen?
Verzwaringsdekens zijn er in allerlei afmetingen en gewichten, die worden aangeboden door verschillende merken. Het meest populaire formaat is die van 150 cm x 200 cm. Waarom? Met deze afmeting is het heerlijke, kalmerende effect – het gevoel van een cocon – het grootst.
Naast het kiezen van het juiste gewicht, zijn er nog een paar zaken die belangrijk zijn om in gedachten te houden als je een deken koopt.
- Het aantal lagen
- Vulling
- Hygiëne
Het aantal lagen
De goedkopere verzwaringsdekens bestaan vaak uit vijf lagen, in plaats van zeven. Wij kiezen er bij Calmzy voor om dekens te maken van zeven lagen. Ze zijn gemaakt van 100 procent katoen, met extra beschermlagen die ervoor zorgen dat de vulling niet eruit gaat. Daarnaast zorgen de beschermlagen ervoor dat de vulling goed over de deken wordt verdeeld.
De vulling
Een verzwaringsdeken is een dekbed met gewicht. Om tot een bepaald gewicht te komen, moet hij gevuld worden. Je hebt verschillende soorten vullingen: polykorreltjes (plastic korreltjes), nano glaszand of ‘gewoon’ zand. Deze materialen bepalen niet alleen het gewicht, maar ook het gevoel dat je ervaart.
De meest comfortabele en kwalitatieve vulling voor verzwaringsdekens is nano glaszand. Onze dekens worden hiervan gemaakt.
Voordelen glaszand: Niet-giftig, geruisloos, voelt niet aan als bolletjes, dus heel natuurlijk. Makkelijk wasbaar en niet vatbaar voor vocht en bacteriën.
Nadeel glaskorreltjes: Het is wat duurder dan zand en plastic korreltjes.
Hygiëne
Een goede hygiëne van je deken is cruciaal. Wanneer je slaapt, verlies je namelijk veel vocht. Vocht dat in je bed trekt, maar ook in je kussen of deken. Daarom is het goed om je beddengoed te wassen, maar ook te beschermen.
Onze dekens kunnen gewassen worden met de hand, maar beter is om dat niet té vaak te doen. Daarom bieden wij ook speciale hoezen voor je verzwaringsdeken aan. Deze trek je gemakkelijk om je deken. En kun je met een gerust hart wassen.
4. Is een verzwaringsdeken niet (snel) te warm?
Ben jij bang om met een verzwaarde deken elke nacht zwetend wakker te worden? Geen zorgen! Een zwaardere deken betekent niet meteen dat deze ook warmer is. Dat hangt af van het materiaal dat wordt gebruikt voor de vulling en de verschillende lagen.
Onze dekens worden gemaakt van nano glaszand, dat geen warmte vasthoudt. Ook zijn de buitenste lagen van onze dekens van katoen. Katoen heeft een open vezel, wat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgegeven. Wel zo fijn.
Verzwaringsdeken hoezen
Bij Calmzy weten we dat iedereen anders slaapt. De een heeft het ‘s nachts erg warm in bed, terwijl de ander het liefst onder een driedubbele deken slaapt. Daarom hebben we verschillende hoezen ontworpen voor je verzwaringsdeken. Ter bescherming van je deken, maar ook om aan jouw slaapwensen te voldoen. De hoezen maak je heel gemakkelijk met lusjes aan jouw verzwaringsdeken vast, zodat de hoes niet losraakt of verschuift tijdens het slapen.
Minky hoes: zo zacht als je favoriete knuffel van vroeger. Minky stof is gemaakt van polyester en houdt warmte beter vast. Ideaal voor de koudere dagen. En ook fijn: je kunt de hoes wassen op 30 graden.
Katoenen hoes: onze katoenen hoes is lekker ademend en luchtig, en was je makkelijk op 30 graden. Handig wanneer het warm is.
Wat kost een verzwaringsdeken?
Verzwaringsdekens zijn er in verschillende prijsniveaus. Helaas worden ze nog niet vergoed door een zorgverzekering. Het gewicht, de soort vulling en afwerking bepalen de prijs. Onze dekens zijn er al vanaf €89,95.
5. Hoe onderhoud en was je een verzwaringsdeken?
Verzwaringsdekens kunnen best duur zijn. Dat ontkennen wij niet. Door het gebruik van speciale, goede materialen loopt de prijs vergeleken met een normale deken sneller op. Om daarom het beste uit je investering te halen, is het belangrijk dat je jouw weighted blanket goed onderhoudt en regelmatig wast.
Wij adviseren om je verzwaringsdeken altijd met de hand in koud water te wassen. Ze zijn namelijk niet geschikt voor een wasmachine, door twee redenen:
- Het zware gewicht is niet optimaal voor de wasmachine
- De wasmachine beschadigt de vulling veel sneller
Om je verzwaringsdeken fris te houden, raden wij aan om een hoes erbij te kopen. Deze kun je gewoon op 30 graden in de wasmachine wassen. Ook is het goed om je verzwaringsdeken af en toe te wassen met koud water. Aangezien je deken ook niet in de droger kan, was hem vroeg in de morgen zodat je hem erna kan uithangen en ’s avonds onder een frisse deken kan gaan liggen.
Tot slot: laat je lichaam wennen aan een verzwaringsdeken.
Na het lezen van deze blog, ben je hopelijk net zo enthousiast over verzwaringsdekens als wij. Maar voordat je het bed induikt met je nieuwste aanwinst, willen we je op het hart drukken om de tijd te nemen om te wennen aan je weighted blanket.
Een hele andere ervaring
Slapen onder een verzwaringsdeken is heel anders dan slapen onder een normaal dekbed. Vooral in het begin moet je wennen aan het extra gewicht dat op je ligt; een normaal dekbed weegt vaak maar 1-2 kg. Het kan dus wat vreemd en onwennig aanvoelen.
Houd er daarom rekening mee dat je lichaam minimaal 1 week à 2 weken nodig heeft om zich aan te passen aan je nieuwe slaapvriend. Uit verschillende ervaringen blijkt dat de meeste klanten na 1 week de positieve effecten voelen en dieper en beter slapen. Een goede manier om te zien dat je écht beter slaapt, is met behulp van bijvoorbeeld een sporthorloge met slaaptracker. Vergelijk de gegevens maar eens wanneer je mét en zonder verzwaringsdeken slaapt. Je zult het verschil zien!
Verzwaringsdeken testen
Bij Calmzy heb je 100 dagen de tijd om je verzwaarde deken uit te testen. Op deze manier krijg je genoeg tijd om ‘m uit te proberen. Mocht hij toch niet bevallen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.
Ben jij klaar om je lichaam de rust, ontspanning en slaap te geven die het nodig heeft? Koop dan nu je Calmzy verzwaringsdeken en slaap nooit meer hetzelfde!